1. Obilniny obsahujúce glutén (lepok), konkrétne pšenica obyčajná, raž, jačmeň, ovos, pšenica špalda, cirok alebo ich hybridné odrody, a výrobky z nich okrem:
    a) glukózových sirupov na báze pšenice vrátane dextrózy (1);
    b) maltodextrínov na báze pšenice (1);
    c) glukózových sirupov na báze raže;
    d) obilnín použitých pri výrobe alkoholických destilátov vrátane etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu.
  2. Kôrovce a výrobky z kôrovcov.
  3. Vajcia a výrobky z vajec.
  4. Ryby a výrobky z rýb okrem:
    a) rybacej želatíny používanej ako nosič vitamínov alebo karoténových prípravkov;
    b) rybacej želatíny alebo rybacieho gleja používaných ako prostriedky na čírenie piva a vína.
  5. Arašidy a výrobky z arašidov.
  6. Sójové bôby a výrobky zo sójových bôbov okrem:
    a) úplne rafinovaného sójového oleja a tuku (1);
    b) zmesí prírodných tokoferolov (E 306), prírodného D-alfa tokoferolu, prírodného D-alfa-tokoferolacetátu, prírodného D-alfa-tokoferolsukcinátu sójového pôvodu;
    c) rastlinných olejov vyrobených z fytosterolov a esterov fytosterolov zo sójových bôbov;
    d) rastlinného stanolesteru vyrobeného z rastlinných olejových sterolov zo sójových bôbov.
  7. Mlieko a mliečne výrobky (vrátane laktózy) okrem:
    a) srvátky použitej na výrobu alkoholických destilátov vrátane etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu;
    b) laktitolu.
  8. Orechy, konkrétne mandle (Amygdalus communis L.), lieskové oriešky (Corylus avellana), vlašské orechy (Juglans regia), kešu oriešky (Anacardium occidentale), pekanové orechy [Carya illinoinensis (Wangenh.) Koch], brazílske orechy (Bertholletia excelsa), pistáciové oriešky (Pistacia vera), makadamové orechy a queenslandské orechy (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich okrem orechov používaných na výrobu alkoholických destilátov vrátane etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu.
  9. Zeler a výrobky zo zeleru.
  10. Horčica a výrobky z horčice.
  11. Sezamové semeno a výrobky zo sezamových semien.
  12. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l z hľadiska celkového obsahu SO2, ktoré sa majú počítať pri výrobkoch určených na priamu konzumáciu alebo po obnovení podľa pokynov výrobcov.
  13. Vlčí bôb (lupina) a výrobky z vlčieho bôbu.
  14. Mäkkýše a výrobky z mäkkýšov.